Vanaf 25 maart 2012 presenteert Keramiekmuseum Princessehof Groen Geluk. Van lusthof tot volkstuin. Een tuinarchitect van het bekende Buro Mien Ruys tovert de museumzalen om tot vier bijzondere tuinen. De getoonde keramiek, van art nouveau tot de tuinkabouter, vertelt het verhaal van vier eeuwen tuingenot. Met deze grootschalige tentoonstelling sluit het museum aan bij het ‘Jaar van de historische buitenplaats’.
Groen Geluk laat de verschillende aspecten van het buitenleven zien, van het leven op een achttiende-eeuwse buitenplaats tot het recreëren op een volkstuin, de hedendaagse lusthof. Plekken om de drukte van de stad te ontvluchten en te genieten van de buitenlucht. Ontspannen, recreëren en een gezonde levensstijl staan centraal in deze zelf gecreëerde buitenoases.
Loop in het museum door een achttiende-eeuwse formele tuin, waar men de kunst van het genieten verstond. Wandelen, musiceren, het kweken van tropische planten en jagen waren populaire bezigheden. Een andere museumzaal is omgetoverd tot een negentiende-eeuwse glazen kas, met levende bloemen en planten in de toen modieuze jardinières en andere potterie. Keramiek uit de art nouveau periode is te zien in een bordertuin van rond 1900. De museumtuinverandert in een volkstuincomplex, inclusief sier- en moestuinen en recreatieplaatsen.
Groen en keramiek
De relatie tussen keramiek, buitenplaatsen en ‘groen’ bestaat al van oudsher. Talloze keramische objecten werden in de achttiende en negentiende eeuw gedecoreerd met afbeeldingen van buitenplaatsen en tuinen. Ook het leven en recreëren op buitenplaatsen was een geliefde voorstelling op keramiek. Een voorbeeld hiervan is een fraai achttiende-eeuws tegeltableau, een van de topstukken uit de collectie van het Princessehof. Functionele keramiek zoals tuinvazen, bloemhouders en potterie vinden we tot de dag van vandaag terug in onze tuinen. Ook zien we keramiek die ofwel in vormgeving ofwel in decor het groene leven uitbeeldt. Als boegbeeld van de hedendaagse tuinkeramiek maakt de tuinkabouter een heuse comeback.
Activiteiten en onderwijs
Bij de tentoonstelling Groen Geluk organiseert het museum verschillende groengetinte activiteiten, zoals seizoensworkshops, lezingen en een aantal verrassende evenementen. Voor de realisatie van het volkstuincomplex in de museumtuin werkt het museum samen met onderwijsgroepen uit de regio. Kijk voor meer informatie en het actuele programma op de website.
De tentoonstelling Groen Geluk. Van lusthof tot volkstuin is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van het Mondriaan Fonds, de Gemeente Leeuwarden, het SNS REAAL Fonds en het St. Anthony Gasthuis. Met bijdrage van AOC Friesland.