Wholesale Jerseys From China wholesale nfl jerseys wholesale jerseys shop Kasteel Huis Bergh –’s-Heerenberg – Restauratie kasteeltuinen “Nieuwe Gaard” achter het kasteel | Passie voor Tuinen

Huis Bergh heeft het afgelopen jaar een aantal buitenprojecten gerealiseerd. De parkeerplaats heeft een facelift gekregen en de beschoeiing van de gracht is hersteld. Nu gaat er een derde project van start: de restauratie van de kasteeltuinen in de Plantage. Een lang gekoesterde wens! Het plan lag er al jaren, maar de financiën ontbraken. Daar is nu verandering in gekomen. Met financiele hulp van de Provincie Gelderland, de Gemeente Montferland, het Prins Bernhard Cultuurfonds,
Stichting TBI fundatie, Stichting het Gasthuis ’s-Heerenberg en de Gravin van Bylandt Stichting is het mogelijk om tot restauratie over te gaan.

Huis Bergh is een beschermde buitenplaats met een kasteel omgeven door een binnengracht, een wal en een buitengracht. Achter het kasteel ligt het 18e-eeuwse Parkbos de Plantage. De kasteeltuinen liggen aan het begin van de Plantage. In 2002 is er door Huis Bergh aan de Stichting tot Behoud van Particuliere Buitenplaatsen (PHB) gevraagd om te adviseren over de mogelijkheden voor de restauratie van de tuinen. Veel is toen boven water gekomen door o.a. archiefonderzoek, waar de ontwikkeling van de Plantage van afgelopen eeuwen, op de voet kan worden gevolgd. Er zijn veel kaarten, maar ook talloze vermeldingen van uitgevoerde werkzaamheden en bestellingen van plantmateriaal. Een kaart uit 1727 van de landmeter Bücker, laat zien hoe de aanleg van de tuinen in detail zijn geweest en laat zien dat er toendertijd een pronkjuweel van een tuin was. Tuin en kasteel waren in vroegere eeuwen onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De tuinen liggen aan weerszijden van de zichtlaan met zicht op de St. Vituskerk te Elten.
In een deel van de tuin komt een labyrint van gazon en paden met een centraal punt met vijverpartij op de middenas gericht op de St. Georgkerk te Emmerik. In het andere deel komt een boomgaard met oude fruitrassen. De herculeszuilen uit 1701 die nu nog aan het begin van de Plantage staan, gaan straks deel uitmaken van de tuinen. De zuilen maakten in de 18e eeuw deel uit van de ingangspartij van het kasteel.

De restauratie van de tuinen maken deel uit van een groter geheel: het herstellen van de zichtlijn vanaf de Kaatsbaan, door de Nieuwe Gaard en door het Sterrenbos naar de toren van de St. Georgkerk te Emmerik. Beide zichtlijnen zijn inmiddels hersteld. Die werkzaamheden zijn mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Euregio in het kader van: Speuren Naar Bosgeschiedenis.

De restauratie van de tuinen is in handen van GreenM2 uit Doetinchem. De bouwkundige zaken worden gedaan door Aannemersbedrijf De Vries te Hummelo. De werkzaamheden nemen een paar maanden in beslag.

Na de restauratie kunnen de tuinen meedoen met het toeristische aanbod van Huis Bergh. O.a. door een educatieve wandelroute, in combinatie met kasteelbezoek. Ook voor groepsontvangsten, rondleidingen, concerten en kleinschalige evenementen in het kader van ‘living history’ zijn de tuinen geschikt.
Door kasteel en tuin weer in eenheid te brengen zal de historische buitenplaats Huis Bergh aan toeristische waarde winnen en zal voor de toekomst de buitenplaats als een geheel blijven bestaan.

image007

Categories: Bloemen, Design, Kasteel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Cinematica  –  What Film Do You See?
     
 

Partners

 • Elho
 • Appeltern
 • Zeeuwse Rozentuin
 • Xardin
 • De Tuinkenner
 • Specialist in biologische zaden.
 • Xidit
 • Flora Bulbshop
 • Het tuinpad op
 • Velda
 • ReggeHolt
 • Website and logo design contests at DesignContest.net.
fake oakleys replica oakleys fake oakleys